dimecres, 30 d’abril del 2014

DEMÀ COMENÇEN A ÒDENA ELS 2 CAMPIONATS BARCELONINS

ENMARCAT DINS LA  FESTA MAJOR,  ENGUANY EL CONCURS  ARRIBA A LA 43ena EDICIÓ

                                                     Concurs d'Odena'13 / Imatge:F. Vallejo 
 
A LA CIUTAT DE BARCELONA DESTACA L'ABSÈNCIA JA CONEGUDA DE LA COLLA VIOLETES DEL BOSC, EL CANVI DE LA MAIG PER LA 9 DE NOVEMBRE, L'APARICIÓ DE LA FRANCESC RUBIÓ, EN VETERANS, I EL CANVI DE LA XAMOSA, ALEVÍ, A LA XIROIA, INFANTIL. 
 
EL CAMPIONAT DE BCN-COMARQUES ES MANTÉ AMB  EL MATEIX NOMBRE DE COLLES, AMB EL CANVI EN LES  JUVENILS,  DELS BERGUEDANS BROTS DEL CIM PER LA NOVA CREIXENT DE CANET DE MAR

 
 
TONI DE MIGUEL, entrenador de la colla Creixent, ens explica com ha estat el procés de formació de la colla:
         Colla Creixent / Imatge: Colla Creixent

"Ara fa poc més d’un any, l’agrupació “Amics de la Sardana” de Canet de Mar vam proposar a l’Ajuntament de iniciar uns cursets de Sardanes . La intenció era formar nous balladors per les audicions i al mateix temps intentar trobar joves que volguessin engrescar-se amb formar una colla. Tot i que el curset era adreçat a gent de totes les edats i gratuït, els inicis van ser prou inquietants, les inscripcions de les dues primeres setmanes no va passar de sis persones. 
 
Passades aquestes dues setmanes inicials, les inscripcions es van anar multiplicant i ja vam començar a veure la llum, tot i que de  persones joves només contàvem amb el meu fill i dos més.
 
Aleshores ens va sorgir l'idea de passar per les aules de l’Institut per explicar als adolescents  el que representava la sardana i la nostra intenció de formar una colla per entrar en el món de la competició i van anar una comitiva formada pel regidor de cultura,  una parella de dansaires d'una colla juvenil  (el meu fill i una noia de Malgrat) i el director de radio Canet.  Aquesta iniciativa no va acabar de donar els fruits esperats. però no ens vam desanimar i vam seguir insistint en buscar gent que volgués aprendre a ballar.
 
Així els tres joves que teníem al curset, el meu fill, un altre noi i una noia, van anar  explicant als seus amics que s'ho passaven molt bé ballant sardanes i els convidaven a provar-ho. D'aquesta manera  va ser que, mica en mica, van començar a arribar amics i anaven assistint els assajos. S’hi anaven trobant molt bé i tornaven cada setmana, però no només això sinó que sovint ho feien acompanyats d'altres amics.
 
 Va ser un recorregut molt laboriós per trobar gent, però l’esforç ha valgut la pena, ara podem dir que no només hem aconseguit formar una colla de sardanes, sinó que podem parlar d’un grup de nois i noies que han format una veritable família molt ben avinguda, realment dona gust veure'ls tant compenetrats i sobretot compartir les seves rialles.
 
 
La colla a Granollers'14 / Imatge: E. Capdevila
El capdanser és el meu fill, en Marc de Miguel, d'ell puc explicar que de petit  havia  participat un parell d’anys al campionat de Catalunya de sardanes revesses i en va ser campió infantil l’any 2008 i fa un parell d’anys va formar part de la colla juvenil:  "Antaviana jove" de Tordera, on es va formar com a dansaire de colla.
Des de que vam iniciar els cursets em vaig comprometre a dirigir els assajos i a ensenyar-los a ballar fins aconseguir, si ells volien, formar una colla".
 
Ara ens fa 5 cèntims de com veu el moment actual:  
" .... Personalment penso que el  moment actual de les colles no es el més óptim.  Per un costat els mitjans de comunicació  han marginat molt el fet sardanista en general i per l’altra el mateix món de la competició no ha sigut prou intel·ligent per fer que els concursos es presentessin més engrescadors i amb més al·licients per les colles.
 
Penso que 40 anys seguits guanyant sempre les dues mateixes colles es fa, com a mínim, una mica incomprensible.. La gent al final es cansa d’assajar,  d'esforçar-se i fer grans actuacions per res. Quan vas als concursos només cal veure la llista de colles participants i, sense gran marge d'error, gairebé ja saps com acabarà la classificació abans de que ballin. Penso que a vegades pesa més el nom de la colla que per l'actuació que fan aquell dia.... "
 
És per això que el deia del debut de la nostra colla, veient la llista do colles participants, només els hi vaig poder dir:
"Colla, ho feu molt bé! heu treballat de debò i digui el que digui el jurat,  sigui quin sigui el resultat desitjo, no només haver-vos ensenyat a ballar sardanes sinó a també a estimar-les. Ara, passeu-vos-ho bé i gaudiu del moment....".

 

1 comentari:

  1. Primer felicitar a la colla per la feina que està fent, al seu "entrenador" per encara tenir somnis i creure en ells i fer-los realitat. Per altra banda,comentar que, agradi o no agradi, el que diu aquest article em sembla una visió molt real del que passa en el món de la sardana. Potser caldria fer una reflexió serena i tranquil•la sobre la situació actual d'aquesta dansa. Cal preguntar-se si cal i si es vol seguir-la tenint viva o deixar que es converteixi en "folklore" del nostre passat. En fi, reitero la felicitació a la colla i sobretot els desitjo que siguin molt feliços ballant!

    ResponElimina